Достапни линкови

Клаус против ЕУ контрола врз националните буџети


Чешкиот претседател Вацлав Клаус се противи на идејата Европската унија, подучена од проблемите со долгот на Грција, во иднина да ги контролира националните буџети на своите членки. Според него, тоа би довело до слабеење на државите. ,,Буџетот пред се, е политички инструмент и поради него паѓаат влади. Деполитизацијата на буџетот и неговото препуштање на некои експерти во Унијата за мене е крај на светот,, изјави Клаус за чешкиот неделник Еуро.
XS
SM
MD
LG