Достапни линкови

Кина со поголема моќ на одлучување во Светска банка


Светската банка и даде поголема одлучувачка моќ на Кина. Со тоа, Кина има помала моќ во носење на одлуките само од САД и од Јапонија, но поголема од западните сили како Германија, Британија и Франција.
Зголемувањето на моќта на Кина исто така им ја зголемува моќта за носење на одлуките и на другите земји во развој.
Земјите како Индија, Кина, Русија и Бразил долго време се жалат на доминација на САД и на европските земји при носење на одлуките во Банката.
XS
SM
MD
LG