Достапни линкови

Белгија гласа за забрана на носење бурка


Пратениците во Белгија за денеска имаат закажано гласање на Закон со кој се забранува на жените јавно да носат исламски превези со кој си го кријат лицето и телото, бидејќи на тој начин може да си го сокријат идентитетот. Во пресрет на гласањето Хјуман рајтс воч повикаа гласањето да не се одржи тврдејќи дека не постои доказ дека носењето на бурка во јавност преставува закана за безбедноста. И во Франција, претседателот Никола Саркози се обидува да донесе ваква забрана.
XS
SM
MD
LG