Достапни линкови

Турција ќе го врати својот Амбасадор во Вашингтон.


Турција по еден месец ќе го врати својот амбасадор во Вашингтон кој беше отповикан во знак на протест поради тоа што Конгресот донесе резолуција со која масовното убиство на ерменците од Отоманците пред еден век го означи како геноцид. Анкара неделава го врати и својот амбасадор во Шведска повлечен од исти причини. Турција прифати дека многу ерменци биле убиени за време на конфликтот, но го отфла терминот геноцид. Според Ереван во 1915 плански биле убиени милион ипол ерменци.
XS
SM
MD
LG