Достапни линкови

Нема азил за Ујгури - нема оружје


САД одложија испорака на пратка со воени возила за Камбоџа, затоа што владата на оваа држава од југоисточна Азија депортираше група кинески муслимани – Ујгури, назад во Кина, и покрај американскиот протест против ваквата одлука.
Камбоџа, во декември, и покрај големиот меѓународен притисок, протера назад во Кина 20 Ујгури, кои барале азил.
Ујгурите тврдат дека се соочуваат со тортура ако се вратат во Кина. Неколку дена по протерувањето, Кина потпиша договор, вреден стотици милиони долари со владата на Камбоџа. Кина негира поврзаност меѓу овие случаи.
XS
SM
MD
LG