Достапни линкови

Направена е мини верзија од „ големата есплозија“


Научниците од Европскиот центар за нуклеарни истражувања денеска успеаа да направат мини верзија од „големата експлозија “ пред околу 14 милијарди години, за која се верува дека е прапочеток на универзумот. Научниците успеале да судрат снопови на протони кои се движеле со брзина речиси колку брзината на светлината. Научниците се надеваат дека нивниот експеримент ќе помогне во расветлувањето на најстарото прашање за настанокот на светот. За анализа на добиените податоци од експериментот ќе биде потребно повеќе време.
XS
SM
MD
LG