Достапни линкови

Косово - 5 дневни вежби за безбедност


Меѓународната мировна мисија на Косово, КФОР денеска започнува петдневна вежба за распоредување на свои единици ширум земјата. Целта на операцијата е јакнење на способноста на КФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиција „да можат да реагираат на било кое сценарио кое ја доведува во прашање безбедноста.Исто така, се наведува дека соработката на КФОР и безбедносните организации на Косово е еден од столбовите на способноста на мировната мисија да зачува безбедно опкружување и слобода на движење за сите луѓе.
КФОР на почетокот на годинава го намали бројот на своите војници на десет илјади лица.
XS
SM
MD
LG