Достапни линкови

ОН - Над 5000 жени се убиваат од „чест“ годишно во светот.


Високиот Комесар на Обединетите Нации за човекови права Нави Пилај по повод 8 март Меѓународниот ден на жените, го осуди насилството врз нив. Во писмото до медиумите се наведува дека секоја година се вршат таканаречени убиства поради „чест“ врз 5 илјади жени, а голем број во рамките на семејствата и семејното насилство се кријат. Нави Пилај напиша и дека насилството врз жените е во пораст дури и во земји каде тие успеаја да постигнат финансиска независност и повисок општествен статус.
XS
SM
MD
LG