Достапни линкови

„Волстрит журнал“ со можни решенија за Грчката криза


Американскиот економски весник „Волстрит“ нуди неколку можни решениjа за излез на Грција од економската криза. Едно од можните решениjа е штедење по примерот на Ирска или пак намалување на сите цени и плати со декрет на Владата за 20 проценти. Друго решение што предлага „Волстрит журнал“ е девалвација на грчкото евро односно само Грција да ја намали вредноста на својата валута со што автоматски би значело и задолжување на Грција по каматна стапка од 12 отсто. За безбедноста на европската валута весникот предлага созадавање на резервна валита таканаречена „Евро2“ која би била 20 проценти помала од заедничката евроска валута. Па во таква ситуација коќе ќе се повтори проблем како грчкиот би имале резервана валута која би била прифатлива за кредиторите и за Европската Унија би го избегнала спасувањето на земјата.
XS
SM
MD
LG