Достапни линкови

Роми избркани од конференција за стратегија за Роми


Неколку членови на романската алијанса на Роми денеска се избркани од салата каде што сакале да протестираат. Во таа сала во Букурешт, претседателот Трајан Басеску зборувал на конференција за старатегија за подобрување на состојбата со Ромите во Романија. Членовите на алијансата по инцидентот изјавиле дека Романија во последниве 10 години не направила ништо за Ромите, а денеска не им ни дозволиле да истапат и да си ги кажат своите проблеми.
Претседателот Басеску, на конференцијата презентирал нова стратегија за подобрување на состојбата на Ромите и изјавил дека ситуацијата нема да се подобри се додека Ромите не сфатат дека и тие самите сносат одговорност за позицијата во која се наоѓаат.
XS
SM
MD
LG