Достапни линкови

Изградбата на нуклеарната централа Белене започнува есенва


Рускиот министер за енергетика, Сергеј Шматко изјави дека Русија и Бугарија се договорија оваа есен да ги почнат работите во врска со проектот за изградба на нуклеарна централа Белене. За ова прашање Шматко разговараше со неговиот бугарски колега Трајчо Трајков во Софија. Шматко истакна дека Русија ќе ја финанасира изграбата на Белене и ќе инвестира за две години речиси 2 милијарди евра.Русија очекува овие иневстиции да бидат вратени од индниот инвеститор во проектот имајќи предвиде дека Бугарија очекувада постигне спогодба за проектот со германска фирма.
XS
SM
MD
LG