Достапни линкови

Српски Народен Правобранител: состојбата во затворите е „понижувачка“


Од кабинетот на српскиот Народнен Правобранител денеска е соопштено дека правата на затворениците се запоставни и дека затворите во земјата се преполнети.Заменикот народен правобранител, Милош Јанковиќ вели дека бројот на затвореници за последниве пет години е двојно зголемен.Според нивните тимови за набљудување забележано било дека во една затворска ќелија живееле и по 15 затвореници, дел од нив спиееле на под , условите во психијатриските болници и другите затворски објекти била „ понижувачка“. Во минатогодишниот извешатај на Амнести Интернешнал било наведено дека подобрувања има во српските затвори , но се уште во има значителен број на случаи кога во затворите лошо се постапува со затворениците.
XS
SM
MD
LG