Достапни линкови

ОБСЕ: Таџикистан и Казахстан ги замолчуваат медиумите


ОБСЕ ја критикуваше како што се наведува „ злоупотребата “ на законите за слобода на говорот во Казахстан и Таџикистан. Критиката доаѓа по наредбата од минатата недела на казахстанскиот Суд да се сопре печатење на 5 независни весници кои
известувале за обвинувања за корупција на роднина на Претседателот. Во Таџикистан , неколку судии неодамна тужеа три весници кои известувале за обвинувања за корупција во судскиот систем.ОБСЕ тужбите ги окарактеризира како „ опасен обид за цензура “ и обид да се замолчат неколкуте критички настоени медиуми во двете земји.
XS
SM
MD
LG