Достапни линкови

Иран ќе ја стартува нуклеарната програма


Иранскиот претседател Махмуд Ахмадинеџат и нареди на државната нуклеарна агенција да започне со производство со високо збогатен ураниум. Но точен датум од кога ќе се започне со производтсвото, сеуште нема. Производството на збогатен ураниум е безбедносна грижа на меѓународната заедница затоа што може да биде искористено за нуклеарно оружје. Иранските власти тврдат дека нуклеарната програма е исклучиво за цивилни потреби.
XS
SM
MD
LG