Достапни линкови

Соопштение на ЕУ,ОБСЕ,НАТО и САД до македонската влада


Мисиите на ЕУ, ОБСЕ, НАТО и Амбасадата на САД во Македонија во заедничка писмена изјава соопштија дека наставата на државен јазик во немнозинските заедници треба да започе рано, со цел сите граѓани течно да го зборуваат јазикот по завршувањето на образованието. Тие и препорачуваат на владата преку дискусии со сите засегнати страни да одлучи како и кога треба да се воведе државниот јазик. Тие сметаат и дека е вистински момент за воведување на факултативно изучување на албанскиот јазик и јазиците на другите етнички заедници во Македонија.
XS
SM
MD
LG