Достапни линкови

Франција - забрана за носење фереџиња?


Парламентарната комисија во Франција денеска се очекува да препорача забрана за муслиманските жени да носат фереџе во јавните институции, вклучувајки го и јавниот превоз. Ваквата препорака е содржана во извештајот на комисијата по речиси 6 месечна јавна дебата. Во јуни минатата година претседателот Никола Саркози изјави дека фереџињата не се пожелни во Франција. Оваа дебата ги разлути муслиманите во Франција, а се проценува дека ги има околу 5 милиони.
XS
SM
MD
LG