Достапни линкови

Авганистан забрани хемикалија за производство на бомби


Авганистанските власти ја забранија употребата на амониум нитрат во земјоделството, бидејќи од хемиклијата може да се направи и бомба. Министерството за земјоделство побара од фармерите да ја избегнуваат употребата на хемикалијата и да ги контактираат доколку ја поседуваат. Тие соопштија дека ќе прземат санкции за тие кои нема да ја почитуваат забраната. Талибанците ја користат хемикалијата да произведат експлозив, бидејќи таа е достапна.
XS
SM
MD
LG