Достапни линкови

Македонија на 56 место според економска слобода во земјата


Македонија е на 56 место во светот според економската слобода во земјата, што е за 22 позиции подобро од претходната година, според индексот на економска слобода за 2010 година, што го објавија фондацијата Херитиџ и Вол Стрит журнал. Според Извештајот Македонија напредувала за 4,5 индексни поени, што е најмногу од сите држави во светот и се наоѓа во групата на главно економски слободни држави. Највисока оценка земјата доби во сферата на фискалната и трговската слобода, а најслаба во имотно-правните односи и справување со корупција.
XS
SM
MD
LG