Достапни линкови

Документот на Њутон за теоријата на гравитација на интернет


Британската академија на науките соопшти дека на нејзиниот веб сајт го ставила документот од 18 век за тоа како Исак Њутон ја развил теоријата за гравитација. Тој за прв пат е достапен на јавноста, а е напишан од соработникот на Њутон, Вилијам Стакли и во него се опишува како научникот сфатил дека постои гравитацијата, кога забележал како едно јаболко, паѓа од дрво.
XS
SM
MD
LG