Достапни линкови

Јапонија бара поеднакви односи со САД


Јапонскиот премиер Јукио Хатојама во денешното Новогодишно телевизиско обраќање, меѓу другото, изрази надеж дека сојузот меѓу Јапонија и Соединетите држави ќе биде поотворен и подоверлив. Според безбедносниот договор потпишан во 1960 година, на американските сили им е дозволено да ја користат јапонската територија и во моментот таму има 47 илјади американски војници. Но, во последно време во Јапонија зачестија барањата за нивно повлекување.
XS
SM
MD
LG