Достапни линкови

Првиот Претседател на ЕУ стапува на должност


Белгиецот Херман ван Ромпуј од денеска е Претседател на ЕУ.Согласно Лисабонскиот договор, кој стапи во сила на 1 декември, беше создадена функцијата постојан Претседател на Европскиот совет со мандад од две ипол години. Поранешниот белгиски премиер ќе претседава со средбите на врвот и ќе го раководи дневниот ред на ЕУ,.Ван Ромпуј беше избран на вонредна средба на високо ниво на земјите од Европската унија на 19 ноември 2009 година.Економијата ќе биде во центарот на дневниот ред на средбата на врвот на европските лидери во февруари, објави Херман ван Ромпуј во изјава објавена оваа недела на неговата Интернет страница.
XS
SM
MD
LG