Достапни линкови

Од 1 јануари пушење само дома и на улица


Од 1 јануари стартува примената на Законот за заштита од пушење, што подразбира целосна забрана на пушењето во кафеани, ноќни барови, кафе-барови, диско-клубови.... Исто така, пушењето ке биде забрането и на терасите, шанковите и летните бавчи, односно секаде каде што се служи храна и пијалаци.Пушењето не е забрането само во домовите на луѓето, на отворен простор и на јавни површини доколку не се одржуваат спортски натпревари, културни и забавни манифестации, собири и други јавни настани. Пушачите за непочитување на Законот ќе платат од 150 до 300 евра, а казните за непочитување од угостителите и фирмите се од 2.500 до 4.5000 евра. Според Законот за угостителска дејност, предвидено е и затворање на објект во траење од 30 дена.
XS
SM
MD
LG