Достапни линкови

Африканска унија-мировниот договор да се спроведе во Судан


Африканската унија денеска ја соопшти својата загриженост за недостигот на доверба меѓу северен и јужен Судан за имплементација на нивниот мировен договор. Според унијата договорот од 2005 година кој ја прекина две децениската војна меѓу северот и југот мора да биде обновен и мора да пронајдат заеднички јазик нивните две партии. Според договорот во 2011 треба да се спроведе референдум во кој јужен Судан треба да одлучи дали сака да стане независна
XS
SM
MD
LG