Достапни линкови

Собранието го усвои буџетот за 2010


Собранието на Република Македонија го усвои буџетот за наредната година со 66 гласа за, еден против и еден воздржан. Според буџетот приходите за 2010 се планирани на 143 милијарди и 257 милиони денари, а расходите на 153 милијарди и 720 милиони денари. Дефицитот е проектиран на 2,5 проценти од БДП и ќе изнесува 10 милијарди и 460 милиони денари. Кај приходите има зголемување од 3,4 проценти, а кај расходите за 2,8 отсто. Владината проекција за 2010 година е дека растот на БДП ќе биде два отсто, а на максимум два отсто е планирана и годишната стапка на инфлација.
XS
SM
MD
LG