Достапни линкови

Ватикан-одлуката за Пиј 12 не е непријателски чин спрема Евреите


Ватикан им соопшти на Евреите дека нивната одлука да го донесат папата Пиј 12 поблиску до титулата светец е признавање на неговата вера, а не на неговото лидерство. Одлуката на Ватикан предизвика реакции кај еврејскиот народ бидејќи Пиј 12 кој бил папа за време на Втората Светска Војна е познат по неговата неактивност во холокаустот, кога нацистите ги убиваа Евреите. Ватикан соопшти дека нивната одлука не треба да се гледа како на непријателски чин спрема еврејскиот народ.
XS
SM
MD
LG