Достапни линкови

Австија ќе даде 20 милиони евра за обнова на еврејски гробишта


Австриските власти соопштија денеска дека тие ќе платат 20 милиони евра за обнова на еврејските гробишта кои биле уништени кога нацистичка Германија ја анектирала земјата. Австрија се обврзала дека ќе се грижи за гробиштата во 2001 година како компензација за нацистичките злосторства, но властите и покраината неможеле да одлучат кој треба тоа да го направи. Австрискиот канцелар Вернер Фајман дека одлуката е поради почит спрема историјата, еврејските граѓани и културното наследство на земјата.
XS
SM
MD
LG