Достапни линкови

Судот во Стразбур ја осуди Босна за дискриминација


Европскиот суд за човекови права донел одлука дека Босна извршила дискриминација врз еден евреј и ром поради тоа што им забранила да се кандидираат на избори. Судот во Стразбур соопштил денеска дека на Дерво Сејдиќ и Јакоб Финќи се дескримирани и дека им се нарушени изборните права. Босанскиот устав им дозволува само на Босанците со муслиманска вероисповед, на Србите со христијанска и на Хрватите со католичка да се кандидираат за претседател или за законодавец.
XS
SM
MD
LG