Достапни линкови

Судењето во Кина на десидентот Хибао во среда


Судењето на Лиу Хибао кој ја критикуваше кинеската власт дека не обрнува доволно внимание на правата на граѓаните ќе започне во среда, според адвокатот на обвинетиот. Тој ќе се изјасни за не виновен за предизвикување пресврт во власта со објавувањето на критички есеј за владејачката комунистичка партија на интернет и за својата улога во организирањето на петицијата повелба 08. Неговиот случај предизвика внимание во светот, кога САД и ЕУ побараа тој да биде ослободен. Лиу е литературен критичар и поранешен универзитетски професор, кој поминал 20 месеци во затвор во 1989 година, поради студенските протести на плоштадот Тиананмен.
XS
SM
MD
LG