Достапни линкови

Израел остро реагира на кражбата во Аушвиц


Израел денеска остро негодуваше на кражбата на знакот "Арбајт Махт Фраи" или "Работа ве ослободува" од некогашниот нацистичкиот логор на смрта Аушвиц во Полска. Овој знак го симболизира убиството на 6 милиони Евреи од нацистите. Авнер Шалев, претседател на споменикот на холокаустот Јад Вашем во Ерусалим, изјави дека овој чин претставува вистинска декларација на војна. Заменик премиерот на Израел Силван Шалом пак кражбата ја нарече одвратен криминал. Знакот беше отстранет во раните утрински часови
XS
SM
MD
LG