Достапни линкови

Романија ја одбележа смртта на демонстрантите во 1989


Романија денеска ја одбележа 20 годишнината од смртта на десетината демонстранти во 1989, кога тогашниот комунистички лидер Николае Чаушеску нареди полицијата да пука на насобраната толпа во градот Темишвар. Три дена по протестите на 20 декември Темишвар стана првиот романски град кој се изјасни дека е слободен од комунизмот. Револуцијата за падот на режимот е една од најкрававите во централна и источна Европа во која животот го загубија 1100 луѓе, а беа повредени 3500.
XS
SM
MD
LG