Достапни линкови

20 години од падот на комунизмот во Романија


Романија денеска одбележува 20 години од падот на комунистичкиот режим. Падот започна со протестите во Темишвар на 16 декември во 1989 година, а заврши со погубувањето на тогашниот претседател Николае Чаушеску и неговата сопруга Елена. Според градоначалникот на Темишвар, Георге Чухадру неговата земја денеска се соочува со сиромаштија, лаги и омраза.
XS
SM
MD
LG