Достапни линкови

Каталонија на неформален референдум за независност


Луѓето од шпанскиот регион Каталонија денеска ќе излезат на неформален референдум за тоа дали сакаат да станат независна држава. Над 700 000 жители од Каталонија имаат права да гласаат. Резултатите од референдумот нема да бидат правно обврзани, но доколку голем дел од луѓето гласаат за независност, тогаш пообрниците на ова идеја ќе го зголемат притисокот врз најголемите политички партии да повикаат на референдум за оделување на оваа област од Шпанија.
XS
SM
MD
LG