Достапни линкови

Конференција на претседателите на парламентите во Стохолм


Претседателката на македонското собрание Светлана Јакимовска денеска учествуваше на вонредна конференција на претседателите на парламентите на земјите членки на ЕУ и земјите кандидати во Стохолом, Шведска. Конференцијата се одржала поради ратификувањето на Лисабонскиот договор со кој се зголемува улогата на парламентот, што придонесува за надминување на демократскиот минус на унијата. Јакимовска во своето обраќање ги истакнала напорите на Македонија во исполнувањето на критериумите за членство во унијата и препорачала да се донесе датуум за преговори за Македонија. Според Јакимовска тоа ќе ги потикнело и другите земји од регионот и ќе дало потврда за политиката на проширување на ЕУ
XS
SM
MD
LG