Достапни линкови

ЕУ вети 7, 2 милијарди евра за климатската кауза


Европската Унија на самитот во Брисел се согласи да даде 7,2 милијарди евра за земјите во развој во рамките на борбата против климатските промени. Парите ке бидат доделени во следните три години стартувајки од 2010 година. Шведскиот Премиер Фредреик Рајнфелд како преседавач со ЕУ, изјави дека фондот е базиран врз доброволни прилози на земјите членки. Ова ветување на Унијата доаѓа додека во Копенхаген преставници на 192 земји расправаат за глобален договор против климатските промени.
XS
SM
MD
LG