Достапни линкови

Уганда - За хомосексуалците затвор


Парламентот на Уганда разгледува закон со кој е предвидена казна доживотен затвор за обвинетите за хомосексуален акт, како и смртна казна за активни хомосексуалци со ХИВ вирус. Според предлог – законот, казни затвор се предвидени и за членови на семејствата, пријатели и други лица кои нема да ги пријават хомосексуалците на власта. Овој закон наиде на остри реакции од движењата за правата на хомосексуалците.
XS
SM
MD
LG