Достапни линкови

Србија ги кажа своите аргументи пред судот во Хаг


Србија денеска пред меѓународниот суд за правда во Хаг соопшти дека декларацијата за независност на Косово го поткопала меѓународното право, како и сувернитетот на Србија. Тие побараа од судот и правно мислење за тоа колку е легално прогласувањето на независноста на Косово во 2008 година. Своите аргументи пак Косово ги презентираше попладнево. Мислењето на судот не е правно обврзувачко, но тоа будно ќе се следи од другите земји кои имаат слични проблеми. Одлуката најверојатно ќе се донесе за неколку месеци.

XS
SM
MD
LG