Достапни линкови

ЕП бара Кина да ја укине смртната казна


Пратениците на Европскиот парламент денеска ја осудиле примената на смртна казна во Кина. Тие изразиле загриженост и за почитувањето на човековите права во таа земја. Европскиот парламент усвоил резолуција со која се бара од кинеските власти , веднаш да усвојат мораториум на смртната казна. Со резолуцијата се осудува и дискриминаијата по етничка и верска основа и бараат Кина да ја ратификува Меѓународната конфенција за почитување на граѓанските и политичките права.
XS
SM
MD
LG