Достапни линкови

ЕУ подготвена за започне преговори за членство со Албанија


Министрите за надворешни работи на ЕУ денеска се согласиле да продолжат со спроведувањето на апликацијата на Албанија за членство во Унијата Од Шведското претседателство на ЕУ соопштиле дека министрите ја одобриле одлуката без дискусија. Европската комисија сега ќе се подготви процена на тоа дали е Албанија подготвена да започне преговори за членство. Албанија аплицирале за членство во ЕУ во април. Некои претставници на ЕУ, вклучувајќи го и Комесарот за проширување Оли Рен ја предупредил Албанија дека треба да се направат големи промени за да се исполнат стандардите на ЕУ
XS
SM
MD
LG