Достапни линкови

МПЦ очекува да се реши спорот со СПЦ


Македонскиот Владика Петар денеска изразил сочуство до српската православна црква за смртта на патријархот Павле. Тој притоа изразил и надеж дека новиот патријарх ќе направи подвиг во односите меѓу СПЦ и МПЦ за да се реши проблемот со непризнавањето на автокефалноста на Македонската црква. И други црковни експерти очекуваат сега да се решат проблемите меѓу двете цркви. Односите меѓиу нив се затегнаа, кога СПЦ ја призна црквата на поранешниот Владика Јован.
XS
SM
MD
LG