Достапни линкови

Молдавскиот парламент не избра претседател


Молдавскиот парламент денеска не успеа да избере нов претседател,со што требаше да заврши неколку месечната политичка криза.Собранието не успеа да го изгласа Маријан Лупу, затоа што Комунистичката партија го бојкотираше гласањето. Сите 53 пратеници од владејачката Алијанса за европска интеграција гласаа за Лупу, но потребни се најмалку 61 глас за да се избере претседател.
Маријан Лупу, кој е поранешен комунист беше единствен кандидат.
XS
SM
MD
LG