Достапни линкови

САД апелираат Кина да ја намали емисијата на штетни гасови


САД апелираа до земјите во развој, а особено до Кина, да се ангажираат за намалување на емисијата на гасови кои доведуваат до загревање на климата во светот, оценувајќи дека без тоа е невозможно да се постигне договор на декемвриската климатска конференција во Копенхаген. Американски официјален претставник повика Кина да го смени менталитетот на префрлување на одговорноста за климатските промени на развиените земји, додека самата одбива да ги примени потребните мерки. Кина и САД заедно емитираат повеќе од 40% од светското производство на јаглерод диоксид.
XS
SM
MD
LG