Достапни линкови

Во Годината на тигарот најзагрозени се тигрите


Тигрите кои и онака се загрозен животински вид, во наредната година би можело да бидат турнати на работ на изумирање. Ова предупредување активистите за зачување на природата го објаснуваат со тоа што, според кинескиот календар, наредната година се одбележува како Година на тигарот. Тогаш се очекува зголемување на употребата на делови од тигарот во традиционалната кинеска медицина, но и како подораци и сувенири. Експертите велат дека сега во природата имало само 3.200 тигри. Пред еден век нивниот број изнесувал 100.000.
XS
SM
MD
LG