Достапни линкови

Најстара светлина во Вселената


Астрономите забележале досега најстара светлина од некоја ѕвезда во Вселената. Станува збор за ѕвезда која експлодирала пред 13 милијарди години, неколку милиони години по настанувањето на Универзумот. Светлината од смртта на таа ѕвезда ќе им помогне на научниците подобро да разберат што се случувало по појавата на Универзумот.
XS
SM
MD
LG