Достапни линкови

Ликвидноста проблем за македонските фирми


Се повеќе македонски фирми се неликвидни

Во Македонија двојно е зголемен бројот на фирмите со блокирани жиро сметки. Експертите препорачуваат државата да интеревенира со внесување на капитал за фирмите кои инаку остануваат блокирани

Дуплиран е бројот на фирми со блокирани жиро сметки. Според официјалните податоци на Народната банка на Македони
Првата причина е ликвидноста, а втората е синдром на избегнување на обврските кон државата или други доверители, да може да се сокријат и да не ги платат своите обврски. Друга причина нема.
ја во септември годинава на 3064 фирми им биле блокирани жиро сметките, имено за два пати е зголемен бројот на неликвидни фирми во споредба со септември минатата година. Бизнисменот Ристо Гуштеров вели дека проблемот со ликвидноста е голем проблем на македонските фирми

„Ликвидноста на фирма, да може да ги плаќа достасаните обврски кон државата и доверителите.“

Според Гуштеров, фирмите заглавуваат од две причини

„Првата причина е ликвидноста, а втората е синдром на избегнување на обврските кон државата или други доверители, да може да се сокријат и да не ги платат своите обврски. Друга причина нема.“

Зградата на Владата на Република Македонија
Од тука се поставува прашањето дали со инјектирање на пари директно во приватниот сектор може да се реши проблемот со ликвидноста? Според професорката Марија Зарезанкова Потевска, битно е да има пари за фирмите
Wпрвенствено тоа што треба државата да го направи е да се внесе поголем капитал во фирмите за да се зголеми ликвидноста. Инаку, кога нема пари, тие се принудени да не работат, нема пари, не може да земат пари од банките и во тој случај останува да бидат мртви, да не бидат активни
кои соодветно ќе се употребат

„Мислам и едното и другото, но првенствено тоа што треба државата да го направи е да се внесе поголем капитал во фирмите за да се зголеми ликвидноста. Инаку, кога нема пари, тие се принудени да не работат, нема пари, не може да земат пари од банките и во тој случај останува да бидат мртви, да не бидат активни.“

Потевска додава дека во изминатиов период во земјава многу е отежнат пристапот до свеж капитал

„Кај нас капиталот го нема и затоа е скап, но мора да се направат напори од страна на банките да се надминат овие состојби.“

Инаку Минатиот месец низ платниот систем на македонија понинале близу 25 проценти помалку пари во споредба со септември 2008 година.
XS
SM
MD
LG