Достапни линкови

Евроспките држави под критика на УНХЦР


Агенцијата за бегалци на Обединетите Нации ги критикуваше европските држави дека ги принудуват барателите на азил да се враќаат во региони на Ирак кои се сметаат за небезбедни. Канцеларијата на Високиот комесаријат соопшти дека Британија се обидела да депортира 44 ирачани во Багдад претходно овој месец. 10 мина се согласиле, а другите биле ставени во имиграциски камп. Според УНХЦР барателите на азил од централен Ирак имаат потреба од меѓународна заштита. Шведска и Данска, исто така, превзеле вакви марки. Според агенцијата, оваа година 32.000 луѓе го напуштиле централен Ирак.
XS
SM
MD
LG