Достапни линкови

Расмунсен - НАТО не е услов за ЕУ


Србија не мора да стане членка на НАТО, за да влезе во Европската Унија – тоа не е условено, изјави генералниот секретар на Алијансата, Андерс Фог Расмусен.Расмунсен вели дека цврсто верува дека во натамошните евроатлански интеграции на земјите од Западен Балкан низ партнерството или членството во НАТО или ЕУ, се најдобра гаранција за долгорочната стабилност на Балканот. Според него постојат одредени причини за загриженост, но според првиот човек на Алијансата Балканот влегол во постабилна фаза и европската перспектива станува се подопирлива, што се илустрирало со напредокот кон визната либерализација
XS
SM
MD
LG