Достапни линкови

Несогласувања за учеството на земјите во развој во ММФ


Министрите за финансии на голем број земји, денеска во Истамбул решаваат за тоа колку богатите народи и земјите во развој треба да влијаат во работата на Меѓународниот монетарен фонд. Тие неможат да се договорат бидејќи земјите во развој бараат поголем улога во одлучувањето. Бразилскиот шеф за финансии, изјавил дека богатите земји може да направат штета ако ги блокираат или пак ги одложат програмите за квотите за гласање, па затоа тие бараат еднакво право на глас. Од друга страна Шведска објаснува дека ако европските земји го загубат влијанието, ќе биде тешко да се убедат граѓаните дека нивните земји треба да дадат пари за ММФ
XS
SM
MD
LG