Достапни линкови

Најдена врска во еволуцијата на диносаурусите во птици?


Кинеските истражувачи открија диносаурус што наликува на птица со четири крилја. Научниците сметаат дека тоа е врската што недостасува во еволуцијата на диносаурусите во птици. Во текст во магазинот Природа(Nature), тие пишуваат дека добро сочуваниот фосил е со големина на кокошка. Научниците наведуваат дека нозете на таквото животно постепено еволуирале во крилја. Фосилот е стар околу 160 милиони години.


XS
SM
MD
LG