Достапни линкови

Врска меѓу топењето на мразот и нивото на CO2


Тим од научници, кои проучуваат примероци од карпи во Африка утврдиле силна поврзаност меѓу намалувањето на нивото на јаглерод диоксид и формирањето на антарктичкиот мраз пред 34 милиони години.
Ова се први резултати што, преку компјутерска симулација на климатските модели, покажуваат дека мразот се создава кога се намалува нивото на јаглерод диоксид и се топи кога нивото на јаглерод диоксид се зголемува.
XS
SM
MD
LG