Достапни линкови

Во Турција институт за изучување на курдскиот јазик


Турскиот високообразовен одбор донесе одлука со која се отвора институт на кој ќе се изучува курдскиот јазик. Забраната на курдскиот јазик за официјална употреба во Турција е воведена во 1991-та. ЕУ инсистира Турција да им ги врати правата на малцинствата, меѓу кои и на Курдите, кои сочинуваат 17 проценти од популацијата во таа земја. Одземањето на правата на Курдите е една од причините за неколкудеценискиот спор меѓу Турција и припадниците на Курдската работничка партија.
XS
SM
MD
LG